Miras Hukuku

Miras Hukuku

Miras hukuku, gerçek kişinin ölümü veya gaipliği halinde, bu kişinin malvarlığının yani terekesinin Türk Medeni Kanunu’nun öngördüğü şekilde, kimlere ve nasıl intikal edeceğini…

Miras hukuku, gerçek kişinin ölümü veya gaipliği halinde, bu kişinin malvarlığının yani terekesinin Türk Medeni Kanunu’nun öngördüğü şekilde, kimlere ve nasıl intikal edeceğini düzenleyen hukuk dalıdır. Murisin yani miras bırakanın, mirasçılara intikal edebilen mal varlığına tereke denir.

Murisin terekesi üzerinde hiçbir tasarrufu olmaksızın, ölümü ya da gaipliği halinde, hak sahipleri sadece yasal mirasçılarıdır. Ancak muris terekesi üzerinde, saklı paylı mirasçıların payları dışında ölüme bağlı tasarrufta bulunabilir. Bu durumda yasal mirasçıların yanında atanmış mirasçılar da tereke üzerinde hak sahibi olacaktır. Aile içi çekişme ve geçimsizliklerin, murisin terekesi üzerindeki tasarrufta bulunmak suretiyle, yasal mirasçıları kısmen ya da tamamen tereke dışı bırakma çabasına dönüşmesi de, sıklıkla karşılaşılan uyuşmazlıkların başında gelmektedir.

Abra Hukuk ve Danışmanlık olarak, Miras Hukuku alanına giren başlıca hizmetlerimiz;

  • Terekenin tespiti davalarının hazırlanması ve davalarda vekâleten temsil edilmesi,
  • Sağ kalan eşin miras payına ilişkin hak ve alacaklara ilişkin davaların açılması ve vekâleten temsil edilmesi,
  • Vasiyetname hazırlanması,
  • Miras bırakanın sağlığında ya da ölüme bağlı tasarrufta bulunmak suretiyle, saklı paylı mirasçıların saklı paylarını ihlal ettiği durumlarda, tenkis davası açılması ve vekâleten temsil edilmesi,
  • Miras taksim sözleşmelerinin hazırlanması,
  • Murisin terekesinde yer alan varlıkların, yasal ve/veya atanmış mirasçılar arasında paylaşılamaması durumunda ortaklığın giderilmesi davası açılması ve vekâleten temsil edilmesi.